JADRALNO PADALSTVO

MED OBLAKI

 

Želja po letenju je univerzalni simbol, zakopan globoko v človeški duši.

Tudi sama sem pogosto sanjala o tem, da bi letela. Opazovala sem ptice in občudovala to njihovo sposobnost, da se odlepijo od tal in se potopijo v globino modrega neba. Nisem si mislila, da se bom v to modrino kdaj potapljala tudi sama. In vendar – zdaj se. Kot jadralna padalka.

Jadralno padalstvo je šport, ki zajema širok spekter ljudi, o čemer priča tudi dejstvo, da imamo v Sloveniji že preko 1000 registriranih pilotov jadralnih padal. In ker smo ljudje različni, ga tudi dojemamo na različne načine in od njega pričakujemo različne stvari. Vsekakor pa nam je skupno to, da na svet radi gledamo iz malo drugačne perspektive in da ob tem neizmerno uživamo. Jadralno padalstvo je prav gotovo ena od preprostejših in bolj dostopnih oblik letalskega športa, ki lahko skoraj vsakomur nudi možnost, da uresniči starodavne človekove sanje o prostem letenju. Lahko bi rekla, da je jadralno padalstvo kombinacija tehnike, znanja, spretnosti in čarobnosti ob ščepcu adrenalina, ki nam nudi ogromno užitkov. Kot je rekel že Charles Lindberg: »Znanost, svoboda, lepota, pustolovščina – letenje ponuja vse to.«

Vsekakor je jadralno padalo najcenejša in najpreprostejša letalna naprava, ki jo je izdelal človek. Klasičnemu padalu je podobno le na videz, sicer pa med njima obstaja velika razlika. Medtem ko klasična padala omogočajo upočasnjeno propadanje, pa nam jadralno padalo omogoča, da lahko izkoriščamo termična in pobočna dviganja, s pomočjo katerih nam je omogočeno, da lahko dejansko poletimo v tretjo dimenzijo, v prostor, kjer nas normalno naj ne bi bilo, kjer živijo bitja, za katera pravimo da so slepa veja razvoja in nam odkriva sliko sveta, ki je dejansko ne poznamo.

Osnovne tehnike se da s pomočjo usposobljenih inštruktorjev hitro naučiti, oprema pa je preprosta in praktična za transport. Z jadralnim padalom običajno vzletimo na hribu, lahko pa vzletimo tudi na ravnem s pomočjo avta in vlečne vrvi (vitla). Jadralni padalec vzleti tako, da z razprostrtim krilom steče po hribu navzdol, dokler ga padalo ne dvigne s površja zemlje. Na ta način lahko odletimo v dolino, ob ugodnih vremenskih pogojih pa se lahko s pomočjo termičnih stebrov ali pobočnega vetra celo dvignemo visoko nad točko od koder smo vzleteli in lahko ostanemo v zraku več ur, ob tem pa lahko preletimo tudi večje razdalje – tudi nad več sto kilometrov.

Nam najbližje vzletišče je prav gotovo Donačka gora. Je eno od bolj obiskanih slovenskih vzletišč, le-teh pa je po celi Sloveniji preko 80.

Želja po letenju se skriva v mnogih od nas, vendar jo le redki zares izživimo. Eden od načinov, kako to storiti je lahko tudi tandemski polet z jadralnim padalom. To je doživetje, ki je varno in finančno dostopno vsakomur.  Zanj ne potrebuješ nobenih priprav, niti opreme, saj za vse poskrbijo izkušeni tandem piloti.

Sama sem postala jadralna padalka pred tremi leti. V tem času sem spoznala, da jadralno padalstvo ni samo letenje. Jadralno padalstvo je način življenja. In imam ga rada.

Odkar letim je moj pogled na svet drugačen. V sebi nosim vedno globlje zakoreninjeno hrepenenje – poleteti višje, dalje. Željo, izgubiti se sredi modrega neba in svet videti enostavno takšen kot je – veličasten. In vedno znova, ko se moje telo odlepi od tal, si rečem, da sem najsrečnejši človek, saj mi je dano, da smem okusiti to kar mi ni bilo dano – smem poleteti. In ko se ponovno znajdem v zraku, sem spet na varnem. Spet doma. Končno spet čutim, da mi po žilah teče kri. Končno spet vem, da živim. Globoko zadiham in poletim. Stopim se z naravo. Občutim neizmerno svobodo bivanja, po drugi strani, pa se zavem,  kako krhki in ranljivi smo in predvsem se zavem, da smo le obiskovalci na tem prečudovitem planetu, katerega usodo vse prevečkrat jemljemo v svoje roke.

Na začetku je bil ta šport predvsem moj konjiček, v preteklem letu pa sem se pričela udejstvovati tudi na tekmovanjih. Po uspešnem nastopu na Državnem prvenstvu v natančnosti pristajanja z jadralnimi padali, sem si zagotovila mesto v državni reprezentanci in kot članica le-te sem se kasneje udeležila tudi Svetovnega prvenstva, ki se je odvijalo na Hrvaškem na Ravni gori. Vreme nam sprva sicer ni bilo naklonjeno, nato pa se je vremenska situacija izboljšala in v dveh dnevih je bilo izpeljanih pet serij. Ekipno smo pometli s konkurenco in prevzeli naziv Svetovnih prvakov, sama pa sem se v ženski konkurenci uvrstila na peto mesto.Lanskoletna sezona je bila za našo reprezentanco dokaj uspešna. Potrditev doseženih rezultatov, je bilo tudi povabilo na sprejem k predsedniku države.

Tudi v letošnjem letu smo se že pomerili na Državnem prvenstvu v natančnosti pristajanja. Med ženskami sem se uvrstila na prvo mesto, s čimer mi je tudi v prihodnje zagotovljeno mesto v reprezentanci.

Pogosto je pri športih tako, da je tekmovanje njihovo bistvo. Če npr. igramo nogomet imamo vedno poraženca in zmagovalca in čar igre je v tem, da zmagamo. Pri letenju ni tako, saj je čar športa že samo letenje. Tekmovanja so le dopolnitev športa, kjer se preizkušajo le nekateri. Jadralno padalstvo je torej lahko občasna zabava, ki si jo privoščimo tu in tam, lahko pa je strast, ki z nepopisnim užitkom zapolni prav vsak trenutek prostega časa.


In za konec le še misel:

»Če si kdaj okusil leteti, boš vedno hodil z očmi obrnjenimi v nebo. Od tukaj si in tja se boš dolgo vračal.« Leonardo da Vinci

Mojca Pišek

 
Občina
Žetale
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
© 2002-2010 JADRALSKO DRUŠTVO ŽETALE
 
Jadralsko društvo Žetale, Žetale 1, 2287 Žetale :: jdzetale@gmail.com