Jadralni padalci o jadralnem padalstvu

 

 Jack London

Sicer nima kaj dosti z jadralnim padalstvom, pa vseeno. Ob smrti zmajarja in jadralnega padalca Chrisa Mullerja so v reviji Cross Country objavili čanek o njem in dodali kredo Jacka Londona, ki gre tako:

I would rather be ashes than dust!
I would rather that my spark should burn out
in a brilliant blaze than it should be stifled by dry-rot.
I would rather be a superb meteor, every atom
of me in magnificent glow, than a sleepy and permanent planet.
The function of man is to live, not to exist.
I shall not waste my days trying to prolong them.
I shall use my time.

Približen prevod:

Raje bi bil pepel kot prah!
Raje bi, da moja iskra dogori v bleščečem plamenu, kot pa da počasi ugaša.
Raje bi bil veličasten meteor, da bi vsak moj atom bleščeče sijal,
kot pa zaspan, počasen planet.
Smisel človeka je da živi, ne da obstaja.
Ne bom tratil dni in jih skušal podaljšati.
Izkoristil bom svoj čas.

(Cross Country, May/Jun 2005, št 99)

 

 Rob Whittall

Rob Whittall o tem zakaj je treba spoštovati letenje (z jadralnim padalom):

Razlog zakaj moramo spoštovati letenje je preprost: vzamemo netogo letalno napravo in se podamo v neviden medij. Zaradi lastnosti zraka, da je neviden, nikoli zares ne vemo kaj se dogaja in to moramo imeti vedno na umu.

(Cross Country, Mar/Apr 2004, št 92)

 

 Pierre Bouilloux

Pierre Bouilloux se ukvarja z oblikovanjem sedežev za Sup'Air. Ko ga pa premami lepo vreme se odpravi na "vol bivouac" v gore okrog Annecya. Nekoč je hotel prileteti tudi do Slovenije. Sam, a ne osamljen, sreča med letenjem veliko živali o katerih pravi:

Na svojih potovanjeh vidim veliko živali in gamsi me vedno izjemno razveselijo. Lahko stojijo na najbolj strmih pobočjih in odrasli gamsi največkrat ne zbežijo, ko letim mimo njih. Z mladiči je druga zgodba. Potrudim se, da se jim ne približam preveč. Če bi se splašili in razbežali čez gladke skale, bi kakšen prav lahko zgrmel čez rob.

Pogosto letim tudi z orli. Nič se ne prestrašijo. Pravzaprav je samo ena težava: letijo bolje.

(Cross Country, Jan/Feb 2004, št 91)

 

 Cyril Ferrand

Jadralni padalec, fotograf in avanturist Cyril Ferrand o življenju:

Moja motivacija v življenju? Plesati na planetu Zemlja. Bordanje, surfanje, letenje nad peščinami ... vse kar mi omogoča drveti po planetu, ga odkrivati in se zabavati. Uporabljam sneg, vodo, zrak in zemeljske vire energije kot so težnost, valovi in veter, da ustvarim svojo energijo: le plaisir! ZABAVO! Ker bolje 'pišem slike', kot besede je fotografiranje moj način, da pokažem ljudem trenutke iz svojega življenja in kaj rad počnem. Moj nasvet vsem je: 'Prenehajte z delom, pojdite se zabavat! Življenje je prekratko!' Če pa ne boste šli, bo več prostora zame in moje prijatelje!

(Cross Country, Apr/May 2002, št 80)

 

 Bogdan Pohar

Akrobatski pilot in tudi jadralni padalec Bogdan Pohar v pogovoru s Primožem Lajevcem v reviji Gea:

Letite s precej letalnimi napravami, z vsemi tudi akrobatsko. Katera se vam zdi najzahtevnejša? Je kakšen manever, ki je posebno težaven? Kakšen, ki ga ne znate ali si ga ne bi upali?

Jadralno padalo se mi zdi zelo zahtevno, ker je najteže predvidljivo. Pri letalu gre za natančnost, kako kaj izvedeš, pri akrobacijah s padalom, pa je treba tudi nekaj drznosti; tam si marsičesa nisem upal. Posebnost padala je tudi to, da se med letom lahko deformira, ker nima nobenega ogrodja. Doseči, da med manevrom ostane ves čas enako, je velika umetnost, saj nanj močno vplivajo razmere v zraku; letalo pa ne spreminja oblike. Z njim se lahko postopno navajaš na razne figure, ki jih kasneje z lahkoto obvladuješ. Poleg tega te med težkimi kombinacijami nekdo opazuje s tal in po izvedeni figuri komentira, kaj ni v redu (med izvedbo nima vpliva nate, preveč se dogaja). Sicer pa manevri sami po sebi niso težki; težko jih je izpeljati popolno.

(GEA, št 5 / 2001)

 

 Cross Country

Revija Cross Country v rubriki 'Kaj je narobe s Cross Country-jem?' v kateri objavljajo popravke napak, ki so se pojavile v prejšnji števiki:

Aleš Novak je poslal rezultate s slovenskih tekmovanj in preletov. Ker so bili nekateri pomatoma objavljeni pod Srbijo namesto Slovenijo je zapisal: "Bojim se da ste v prejšnji rubriki 'world news' zagrešili nekaj hudih napak. Predvsem je večina rezultatov iz Slovenije pod novicami iz SRBIJE! To je zelo občutljiva zadeva (zaradi političnih odnosov med Slovenijo in Srbijo!) in našim vrhunskim pilotom ta napaka ne bo všeč. Prav tako ste rezultate naše lige uvrstili pod srbske novice in jo imenovali 'srbska liga'!"

In kaj pravi na to CC: "Ponovno je tukaj rubrika z napakami in tokrat se zdi da bo zasedla celotno stran s pismi. Na dan je prišlo da smo v zadnji izdaji zagrešili nič manj kot 1) skoraj zanetili še eno balkansko vojno, 2) poslali tekmovalce v Novo Zelandijo za Božič (v resnici se začne tam prvenstvo tri tedne kasneje) in 3) čudežno prekrstili Bagheero Chrisa Mullerja v Boomerang."

(Cross Country, Dec 2000 / Jan 2001; št. 72)

 

 Primož Suša

Primož Suša v pogovoru z Alešem Novakom o tem kako vlogo igrajo leta v jadralnem padalstvu.

Ne vem. Zmagujejo tako novi tekmovalci kot veterani. Za biti najboljši je zelo veliko faktorjev: odločitve, tehnika, psiha, kanček sreče. Jest mislim da je vse v glavi. Sem pa slišal zanimivo pripombo: te tamladi vsi nekej avtogeni trening pa to, potem pa vidiš tastare legende pred štartom Mareta, Domna kako kadijo cigarilose in pijejo pir. To so carji.

 

 Mike Küng

Mike Küng, DHV testni pilot, v intervjuju na vprašanje: Kaj je pomembnejše, seks ali letenje?

Ta je pa težka. Pokažite mi padalo in pokažite mi žensko! Letenje me zabava in v njem najdem veliko motivacije. Ne zaradi denarja, pač pa ker sem fanatik.

(Cross Country, Feb/Mar 2000)

 

 Skywings

Nakdo, ki je nekaj časa letel na šolskem padalu in čez tri leta presedlal na zahtevnejše (intermediate) je imel pri vetru močnejšem od 5 m/s večne probleme s štartom. Padalo mu je vedno potegnilo na stran in ga največkrat tudi vleklo za seboj. Proizvajalec je na padalu zamenjal vrvice, možak pa je še kar naprej imel težave in je po dveh letih počasi začenjal izgubljati voljo. Nato pa je nekoč pri močnejšem vetru (6-7,5 m/s) stabilizator pri startu z močnim pokom udaril ob tla. Možakov izkušen kolega je ugotovil, da je počilo rebro profila, da pa ne bo nič hudega če vseeno štarta. In na začudenje je štart uspel brez težav, možak pa se je dodobra najadral. Kasneje so ugotovili, da je bilo pri izdelavi rebro prepognjeno in prešito, kar je znižalo profil z 38 na 22 cm. In kaj pravi žalosten možak:

Jezen sem, da sem bil prikrajšan za letenje in da nisem napredoval, ne da bi bil sam kriv. Pri mojih letih (septembra sem jih imel 77) je čas dragocen!

(Skywings, december 1999, "take nothing for granted")

 

 John Pendry

John Pendry v intervjuju za Times na vprašanje: Če bi Bog želel da letimo, bi nam dal krila. Kaj misliš?

Krila ali jadralno padalo. Letenje te privlači ali pa ne. Nekateri ga ljubijo in z jadralnim padalom je to najlaže početi. Vzameš nahrbtnik, si ga daš na rame in najdeš kraj za vzlet. Padalo pripraviš v petih do desetih minutah.

 

 Richard Bach

Richard Bach, avtor čudovitih knjig, kot je na primer 'Jonatan Livingston galeb', ki je letel skoraj z vsem, od dvokrilcev, vojšakih reaktivcev do jadralnih padal na vprašanje: 'Kako primerjati prosto letenje z drugimi, njemu bolj običajnimi vrstami letenja' (Skywings, Pilotprofile - 80 Richard Bach, November 99)

Spoznal sem, da je težavnost presoje pri letenju obratno sorazmerna s težo letalne naprave.

 

 Kari Eisenhut

Kari Eisenhut na vprašanje kaj pomeni 'čuden' logo 'Jugendheim Sternen' na njegovem padalu:

'Jugendehem Sternen' je center za problematične otroke, ki so izvršili kaznivo dejanje ali pa so nasilni. V centru delam en dan v tednu, med testiranjem za Advance. Otroke z različnimi socialnimi težavami učimo jadralnega padalstva, surfanja in trekinga. Otroci so izgubljeni, ko pa jih posadiš v sedež jadralnega padala, se morajo obvladati in se naučiti prevzeti odgovornost za svoja dejanja, saj lahko imajo le-ta resne posledice. Jadralno padalstvo jih zares nauči nekaterih osnovnih življenskih vrednot.


(Cross Country, Jobs for the boys, October-November 1999)
http://www.parakrilec-drustvo.si/

 
Občina
Žetale
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
© 2002-2010 JADRALSKO DRUŠTVO ŽETALE
 
Jadralsko društvo Žetale, Žetale 1, 2287 Žetale :: jdzetale@gmail.com