Kaj je jadralno padalstvo

 

 
 

Jadralno padalstvo je bržkone najpreprostejša oblika letalskega športa, ki skoraj vsakomur nudi možnost, da uresniči starodavne človekove sanje o prostem letenju.

Osnovne tehnike se da hitro naučiti. Oprema je preprosta, lahka in praktična za transport - lahko jo pranašaš v nahrbtniku. Cena je dostopna; najdražje jadralno padalo z opremo stane manj kot najcenejši avtomobil. Jadralno padalstvo ni fizično zahtevno - lahko pa je odlična rekreacija v kombinaciji z izletom na hrib, od koder vzletimo. Če daleč naokrog ni hriba, lahko vzletimo tudi na ravnem, s pomočjo avtomobila in vlečne vrvi. To so le nekateri od razlogov, zakaj so jadralni padalci daleč najštevilčnejša skupina pilotov na svetu.

Jadralni padalec vzleti tako, da z razprostrtim krilom steče po strmini navzdol, dokler ga padalo ne dvigne s površja zemlje. S samo nekaj koraki se dvigne s hriba ali gorske planote, ter mehko zajadra proti pristanku, ki leži več 100 ali 1000 metrov globoko pod njim. Že samo zaradi tega doživetja predstavlja jadralno padalstvo izpolnitev življenjskih sanj marsikomu, ki v sebi nosi željo, da bi letel kot ptič. Vendar pa nudi jadralno padalstvo še mnogo več: v termičnih pogojih, ko se zračne mase zaradi sončnega segrevanja dvigajo v višino in tvorijo ti. termične stebre, se lahko dobro izurjen pilot dvigne daleč nad točko od koder je vzletel, ostane v zraku več ur in preleti ogromne razdalje - tudi več 100 km.

Eleganca in preprostost sta zaščitna znaka jadralnega padalstva - to velja tako za opremo, kot za potrebne veščine. Slabih 7 kg težka cunja, z nosilnimi vrvicami pripeta na sedež, ki je skupek sponk, pasov in blažilne vreče, zaščitna čelada - in že lahko poletiš.

Čeprav se je mogoče kaj hitro naučiti osnovnih tehnik letenja in jih varno prakticirati pod vodstvom usposobljenega inštruktorja, pa zahteva varno samostojno letenja širok razpon različnih veščin in znanj, ki segajo na področja kot so meteorologija in poznavanje lokalnih vremenskih posebnosti, aerodinamika, navigacija; posebej dobro pa mora pilot poznati zmožnosti in omejitve, tako svojega padala, kot svoje lastne.

Sodobna jadralna padala so kljub navidezni preprostosti plod izjemno zahtevnega načrtovanja. Že majhna napaka v konstrukciji lahko močno spremeni letalne lastnosti krila, zato se mora pilot vseskozi zavedati, da je tehnično brezhibna in pravilno vzdrževana oprema ključnega pomena za njegovo varnost.

Tako kot z drugimi športi, se je tudi z jadralnim padalstvom mogoče ukvarjati na različnih nivojih; lahko je le občasna zabava, ki si jo tu ali tam privoščiš s spustom z bližjega hriba, lahko pa je strast, ki z nepopisnim užitkom izpolni prav vsak trenutek prostega časa.

 

Aljoša
http://www.bogvetra.com/

 
Občina
Žetale
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
© 2002-2010 JADRALSKO DRUŠTVO ŽETALE
 
Jadralsko društvo Žetale, Žetale 1, 2287 Žetale :: jdzetale@gmail.com