Napoved vremena

Temperatura na 500hPa ploskvi in zračnem tlaku na 2m. (nizek tlak označen z rdečo barvo) ali Na karti lahko vidimo izobare ki povezujejo kraje z enakim tlakom , tam kjer so izobare sklenjene imenujemo to ciklonanticiklon (visok tlak označen z rumeno), če izobare niso sklenjene in so le v obliki polkroga to imenujemo dolina(nizek tlak označen z roza) ali greben (visok tlak označen z vijolično). Zrak se pri ciklonu giblje v nasprotni smeri urinega kazalca, pri anticiklonu pa v smeri urinega kazalca. Premikanje zračnih gmot je hitrejše oziroma močnejše čimbolj so izobare skupaj, torej za močno burjo je znak kadar se istočasno nad srednjo evropo krepi AC in poglablja ciklon v S sredozemlju!

Temperatura na ploskvi 850hPa (približno 1500m). Karta je zelo koristna za določanje snežne meje. Običajno sneži nekaj 100m pod ničto izotermo (črta ki povezuje kraje z 0 stopinj na 1500m), vendar moramo biti tukaj zelo pazljivi, saj je to zgolj računska vrednost in ne upošteva inverzije ki je pozimi zelo pogost pojav. Za inverzijo pa vemo, da je značilno, da se temperatura z višino zvišuje in prav lahko se zgodi da je temperatura, ki jo mi vidimo na karti max. temperatura na tem območju. Po nižinah velikokrat sneži tudi takrat ko je na 1500m računska vrednost 0,-1 ali pa celo +1 stopinja!!!

Karta prikazuje padavine na 3 ure, pri čemer lahko z večjo natančnostjo napovemo kdaj bo padavin največ in kdaj bodo ponehale, plus tega ima tudi narisane ničte izoterme oziroma napisano nadmorsko višino kjer je 0 stopinj, tako lahko hkrati s padavinami opazujete tudi gibanje ničte izoterme.


CAPE IN LIFTED INDEX

Zanimiva karta ki nam pove koliko je možnosti za proženje ploh in neviht in kakšna je možnost za močna neurja (predvsem poleti).

CAPE je kratica za "convective available potential energy" , ki jo merimo z J/kg. Naj povdarimo, da gre tukaj za potencialno energijo ki se LAHKO sprosti, ni pa nujno da se BO sprostila. 1000J/kg omogoča nastanek običajne nevihte z močnimi sunki vetra, nalivi in bliskanjem... 2000J/kg omogoča nastanek močne nevihte z orkanskimi sunki vetra, točo in ogromno lokalno količino padavin v kratkem času... ekstremnih 5000J/kg omogoča nastanek tornada in drugih ekstremov.

Lifted index je mera za stabilnost atmosfere in nam lahko veliko pove o proženju ploh in neviht, generalno pa naj bi veljalo približno tako:

>0 ---------- nevihte skoraj povsem izključene
0 do -3 ----- možne razmere za nastanek ali za preživetje neviht
-3 do -5----- nevihte so zelo verjetne
-5 od -7----- možnost za nastanek močnih neviht in neurij
<-7 --------- možnost za ekstremne dogodke(tornadi)

Esembelska napoved gfs modela.
To je napoved istega modela z različnimi inputi, vreme, vemo da je v bistvu eno samo računanje in da obstaja razlaga metuljevega efekta no in to je nekaj podobnega... recimo, da računalnik zahteva podatek o temp. v LJ ob 00z, in v en primer bodo vnesli 0 stopinj, v drug esembel pa bojo vnesli 0,000001 stopinja in kot se lepo vidi na grafu so izračuni za prve dni zelo podobni a kasneje, ko se stvar večkrat potencira pride do zelo velikih odstopanj, pa čeprav je bila razlika v inputu samo za 0,000001. Črna črta pomeni povprečje, rdeča pa glavni lauf.

Napoved vetra na ploskvi 850hPa in pritiskom v nižinah.
Temnejše zelena barva pomeni močnejši veter na 1500m in s tem tudi večjo verjetnost, da prepiha nižine, smer vetra pa lahko približno določite tudi sami, saj smo zgoraj navedli, da se zračne gmote v povišanem tlaku gibljejo v smeri urinega kazalca v ciklonu pa obratno.

 

 

Vir: www.zevs.si
http://www.paragliding-slovenia.si/

 
Občina
Žetale
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
© 2002-2010 JADRALSKO DRUŠTVO ŽETALE
 
Jadralsko društvo Žetale, Žetale 1, 2287 Žetale :: jdzetale@gmail.com