Vir članka: Skywings magazine, april 99 oz. Internet
Avtor: Alan Gibson
Naslov originala: Analysing Accident Statistics VI
Prevod: Matej Belčič
http://www.parakrilec-drustvo.si/

 

Analiza statistike nesreč VI
 
Alan Gibson v svojem nizu člankov nadaljuje z vplivom poškodb na hrbtenico in medenico.
 
V prejšnjih člankih smo se ukvarjali s poškodbami glave, obraza, rok in nog. Sedaj je čas za poškodbe, zaradi katerih je odbor za letenje in varnost zelo zaskrbljen. Tudi sam sem vedno bolj vznemirjen zaradi pogostih poškodb hrbtenice in medenice, ki se večinoma zgodijo pri jadralnem padalstvu in manj pri zmajarstvu.
 
Tega problema se zavedamo že leta in konstruktorji so vložili veliko napora v razvoj sistemov za zaščito hrbtenice, vendar se poročila o nesrečah kar vrstijo in vsakič se zdrznem, ko berem o pilotu, ki je utrpel kompresijski zlom hrbtenice. O nadaljevanju tega športa bi razmislil zaradi dveh stvari: število smrtnih primerov, ki presega prisotno tveganje in nenavadno veliko poškodb hrbtenice - posebej med izkušenimi piloti, ki so utrpeli asimetrično zapiranje padala blizu tal. Če zveni preveč čustveno, je pač odraz mojih občutkov. Trenutno se še zadovoljen ukvarjam z letenjem. Dovolite da vam predstavim dejstva, pridobljena iz poročil o nesrečah leta 1996 in 'Poročila o jadralnem padalstvu' 1995 (glej del 1, julij 1998).
 
slika 1 slika 2 Definicije

Hrbtenica (slika 1) poteka od lobanje do medenice in je sestavljena iz vretenc povezanih z ligamenti in vlaknatimi medvretenčnimi ploščicami. Medenica (slika 2) je močan koščen obroč. Njen zadnji del predstavlja križna kost.

Poškodbe hrbtenice zajemajo zlome ali pa samo poškodbe mehkega tkiva (ploščice, ligamenti, mišice). Čeprav se slednje ne zdi resna poškodba, je lahko vzrok resnejšim simptomom in lahko oteži popolno rehabilitacijo. Manjši zlom ledvenega dela hrbtenice se lahko pozdravi hitreje in lepše, kot poškodba mehkega tkiva.

 
Poškodbe hrbtenice, ki ne ogrožajo celotne strukture okostja smatramo kot stabilne; poškodbe živčevja so manj verjetne. Resnejši, nestabilni zlomi lahko zlahka povzročijo paralizo, ki se lahko, ali pa ne popravi. Nasploh so zlomi, povzročeni z aksialnim pritiskom hrbtenice pri nesrečah kjer pride do velikega vertikalnega pojemka (kot pri padalstvu), stabilni in poškodbe živčevja niso pogoste. Zelo verjetno je da bodo bolj zapleteni zlomi, povzročeni z dodatnimi stranskimi ali rotacijskimi silami, nestabilni. Taki zlomi, kjer pride do zamaknitev, lahko povzročijo poškodbo hrbtenjače in paralizo; če ni prišlo do zamaknitev, jih lahko povzročimo, če s pacientom ne ravnamo previdno.
 
slika 3 Vzorci poškodb

Zlomi vretenc se med seboj razlikujejo. Pri jadralnem padalstvu jih je večina kompresijskih ali 'klinastih' (slika 3). Povzroči jih vertikalna sila na hrbtenico pri pojemku, ko rotacijskih in kotnih vplivov skorajda ni. Podobne vzorce poškodb je mogoče najti pri šoku ob uporabi katapultnega sedeža v vojaških letalih. Te poškodbe običajno ne privedejo do zapletov z živčevjem in so običajno stabilne, razen če košček vretenca ne zdrkne v hrbtenični kanal in tako ogrozi hrbtenjačo. Pri klinastih zlomih je to neobičajno, zato je paraliza tako redka. Tretjina pilotov s poškodbo hrbtenice utrpi druge spremljajoče poškodbe. Pogosto so to zlomi nog, je pa prišlo tudi do poškodb notranjih organov.

 
slika 4 Pri vseh poškodbah je bilo udeleženih 31% izkušenih pilotov, od tega jih je 48% teh izkušenih utrpelo poškodbo hrbtenice. Upoštevaje,da so številke nizke in se nanje ni mogoče zanašati, bom tvegal s tremi možnostmi glede poškodb pri izkušenih pilotih: v zraku naberejo več ur in so tako bolj izpostavljeni kumulativnemu tveganju; letijo v slabših pogojih, kar še poveča tveganje; letenje z visokosposobnimi padali lahko poveča tveganje nestabilnega letenja. Poškodbe medenice se gibljejo od počene medenice, do velikih poškodb, ki lahko ogrožajo življenje (slika 4). Do osmih od desetih poškodb medenice, je prišlo med fazo leta. Do poškodbe pride zaradi stranskih sil, lahko skupaj s strižnimi, ko telo postrani udari ob tla.
 
Prva pomoč

Če je pilot nezavesten, je treba predvidevati, da ima poškodovan vrat in/ali hrbtenico. Bolečina v vratu ali hrbtu lahko kaže na zlom hrbtenice. Če dvomite, predvidevajte najslabše in ne morete pogrešiti.

 
Če je pri zavesti, skušaj ugotoviti, kje ga boli in če lahko premika ude. Odsotnost paralize ne izključuje nestabilnega zloma, zato je zelo pomembno, da s pacientom pravilno ravnamo, saj lahko pacient brez poškodb živčevja postane paraliziran - tragičen konec nečesa, kar bi se dalo preprečiti. Tega, ali gre za stabilen ali nestabilen zlom, ali samo za poškodbo mehkega tkiva ni mogoče na noben način napovedati, zato naj vas stopnja bolečine in podobno ne zavede. Ponovno predvidite najhujši scenarij, čeprav se potem izkaže, da poškodba ni resna. Nekoč sem oskrbel poškodovanega pilota, ki se je s pomočjo lahko peš spustil s hriba. Nisem poklical helikopterja; rezultat je bila pot do reševalnega vozila v agoniji, čemur je sledila dolga vožnja, na koncu pa se je izkazalo, da je šlo za zlom ledvenega dela hrbtenice. Ko se ozrem nazaj, si želim da bi poklical pomoč iz zraka. Nikakor ne napravite napake, kot sem jo jaz.
 
Preverite, če je poškodovano še kaj. Ne odstranite čelade, razen če je nujno potrebno zaradi dihanja, itd. V tem primeru naj to opravita dva. Eden naj drži glavo in vrat pri miru, drugi pa naj previdno sname čelado.
 
slika 5 Če res ni nujno potrebno, pacienta ne premikajte, dokler ne prispe strokovna pomoč. V primeru, ko je potrebno, je treba uporabiti tehniko 'valjenja hloda', tako da več parov rok podpira vrat in hrbet. Tega in snemanja čelade se je najbolje naučiti na tečaju prve pomoči ali pa vsaj preučite opise in ilustracije v knjigi prve pomoči.

Presodite kaka vrsta evakuacije je potrebna. Kot smo že povedali, je pri takih poškodbah, poklicati pomoč helikopterja povsem upravičeno, s tveganjem da izpademo preveč previdni, če poškodba ni tako resna. Če ni drugih spremljajočih poškodb, čakanje na usposobljeno reševalno ekipo, ne bo škodilo sami poškodbi hrbtenice. In najbolje je storiti tako, saj mora biti evakuacija pacientov opravljena pravilno.

Na vrat je treba natakniti ovratnico, hrbet pa je treba položiti na trdo desko ali nosila. Pred kratkim sem pri pacientu z zlomom medenice preizkusil vakuumska nosila 'Evac-U-Splint'. Pet dni v bolnišnici in med evakuacijo v GB so zagotavljala stabilno podporo hrbtenici in medenici. Taka nosila priporočam vsem šolam letenja in vodstvom tekmovanj.

 
Poškodbe medenice so resne, saj lahko povzročijo notranje poškodbe in poškodbe organov. V takih primerih je nujna čimprejšnja evakuacija.
 
Bolnišnična nega

Poškodbe hrbtenice. Rentgen bo pokazal vse večje poškodbe, preiskava s CT ali MRI, pa omogoča bolj grafičen prikaz. Poškodbo je treba stabilizirati. Če je zlom nestabilen, bi naj hrbtenico kirurško stabilizirali, mogoče v specializiranem oddelku. Če kirurški poseg ni nujen, je potrebno mirovanje v postelji z nategom ali brez. Nato je treba začeti z mobilizacijo, z ali brez opore za vrat in hrbtenico. Paralizirane paciente običajno premestijo na oddelek za rehabilitacijo tovrstnih poškodb. Možen je kirurški poseg za stabilizacijo hrbtenice, sploh če je paraliza samo delna in tako potencialno popravljiva.

 
Zlomi medenice. Manjši zlomi zahtevajo počitek v postelji, dokler bolečina ne upade toliko, da je možna mobilizacija. Resnejše poškodbe zahtevajo kirurško stabilizacijo da ublažimo krvavenje in bolečino in da vzpostavimo normalno anatomsko stanje. To lahko napravimo z zunanjimi opornicami, v nekaterih primerih pa s ploščicami in vijaki. Pri poškodovanih notranjih organih je mogoč nujen kirurški poseg.
 
Okrevanje

Vsi piloti iz 'Poročila o jadralnem padalstvu' s poškodbami medenice in hrbtenice so se lahko vrnili na delo v času od enega do šestih mesecev (povprečno tri). V vsaki skupini (poškodbe hrbtenice in medenice) se 40% ne ukvarja več z jadralnim letenjem. Tisti s poškodbami hrbtenice so običajno začeli znova leteti po štirih mesecih. Najhitrejši je bil zelo znan pilot, ki je letel že naslednji dan - noro. In vem kdo si! Pri poškodbi medenice traja zdravljenje dalj časa in sicer od pet do 30 mesecev. V povprečju je do ponovnega letenja minilo 14 mesecev.

 
Primeren čas, preden začnemo ponovno leteti je odvisen od resnosti poškodbe. Pri zlomu vretenca priporočam kakih šest mesecev, je pa lahko daljše ali krajše, pač glede na resnost poškodbe. Pri poškodbah medenice bo zelo verjetno trajalo leto ali več, preden lahko ponovno začnemo varno leteti. Kot vedno, se posvetujte s svojim ortopedom.
 
Preventiva

Verjetno ste se že spraševali, če bom spregovoril tudi o tem. Še malo vas bom mučil in se s tem osebno ne bom ukvarjal iz dveh razlogov. Zahteva veliko ukvarjanja z zaščito hrbtenice, konstrukcijo padala in šolanjem pilota in treba bi bilo napisati celoten članek, sam pa nisem strokovnjak na tem področju in bi želel da nadaljuje kdo z več izkušnjami in znanja. Andrew Bucknill je privolil, da bo naslednji mesec gostujoči pisec. Skupaj sva obdelala statistiko BHPA (British Hang Gliding and Paragliding Association), Andy je tudi sodeloval pri testiranju protektorjev in trenutno usposablja kot ortoped. Le kdo bi bil boljši za tako pomemben članek?

 
Občina
Žetale
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
© 2002-2010 JADRALSKO DRUŠTVO ŽETALE
 
Jadralsko društvo Žetale, Žetale 1, 2287 Žetale :: jdzetale@gmail.com