Vir članka: Cross Country, december 98 - januar 99
Avtor: Bruce Goldsmith
Naslov originala: Spins & Spirals
Prevod: Matej Belčič
http://www.parakrilec-drustvo.si/

Po moje pri nas piloti razlikujejo med negativnimi zavoji in spiralami
(v angleščini je verjetno problem sorodnost besed 'spin' in 'spiral'),
kak napotek pa zna vseeno prav priti.

 

Negativni zavoji in spirale

Ena prvih lekcij videa ‘Instability’ je razlikovanje med negativnimi zavoji in spiralami. Razumeti razliko je bistveno, saj je način izhoda iz spirale ravno nasproten izhodu iz negativnega zavoja. Žal veliko ljudi ne pozna razlike in vsakič ko vidijo, da se padalo hiro vrti v zavoju, pravijo da je v negativnem zavoju, je pa skoraj vedno spirala.


Kolikokrat ste lahko videli poročilo o nesreči s padalom, ki se začne: ‘Ena stran padala se je zaprla in takoj se je začel vrteti v negativnem zavoju proti tlom’. To je seveda povsem napačno. Morala bi biti spirala in ne negativni zavoj.

Negativni zavoj povzroči pilot. Padalo bo šlo vanj le, če eno stran zavre tako močno da pride do stall-a (drug manj verjeten način je da povleče B,C ali D linijo tako močno da privede polovico kupole v stall). Padalo bo ostalo v negativnem zavoju dokler bo pilot s komando zaviral in se bo iz njega izvleklo takoj ko bo komando popolnoma popustil. To velja za praktično vse tipe manevrov, vključno z asimetričnimi zapiranji in kravatami.Spirale so nekaj povsem drugega. V normalnem letu so preprosto nadaljevanje ostrega zavoja, ki traja več polnih obratov (360 stopinj). Pilotova hitrost, ko ga povleče horizontalno od vrtečega padala, narašča. Padalo se lahko zavrti tako hitro, da se prednji rob padala obrne proti tlom. Podobno spiralo lahko povzročita tudi enostransko zaprtje padala ali kravata. Zaprtje povzroči upor, zaradi česar se začne padalo vrteti in če pilot ničesar ne ukrene se vrtenje stopnjuje. Hitrosti v spirali so alarmantne. G pospešek v spirali je lahko tako močan, da pilot izgubi zavest, če je ne prekine (za razliko od negativnega zavoja, kjer je G pospešek majhen).


Da ustavimo spiralo, se moramo obrniti v nasprotno smer, tako da zavremo nasprotno stran. To ni tako lahko kot zveni in če je spirala res strma je treba uporabiti moč obeh rok na eni komandi, da se iz spirale izvlečemo. Celo če to privede do stall-a, je to bolje kot pa da ostanemo v spirali, kjer je lahko hitrost spuščanja tudi do 20 m/s.

Pomembno si je zapomniti, da negativen zavoj povzroči pilot in da se izvlečemo, popolnoma popustimo obe komandi. Do spirale pogosto privede enostransko zaprtje padala in da ustavimo rotacijo skušamo ustaviti vrtenje (zavremo nasprotno stran) in ‘izpumpamo’ podrto stran. Vrnimo se k poročilu o nesreči, kjer smo zapisali: ‘Ena stran padala se je zaprla in takoj se je začel vrteti v negativi (spinu) proti tlom’.

Najprej recimo, da se je leva stran padala zaprla in se mogoče celo ujela med vrvice (kravata). Padalo se bo začelo hitro vrteti v levo in šlo v spiralo. Pilot mora preprečiti vrtenje, tako da zavre desno stran. To bo vrtenje ustavilo in padalo bo (upajmo) začelo leteti naravnost (odvisno od velikosti kravate in vrste padala). Če se kruto pošalimo, recimo da je pilot preveč zavrl desno stran. Tako lahko povzroči stall desne strani padala in se začne vrteti v negativnem zavoju (kravata se bo zelo verjetno izvlekla, še vedno pa mora iz negativnega zavoja). Do negativnega zavoja je prišlo, ker je preveč zavrl desno stran in vse kar mora storiti je, da popusti komando. Ko se padalo izvleče iz negativnega zavoja, bo zanihalo naprej, kar moramo preprečiti z zaviranjem.

Omenjeni pripetljaj je najbolj pogosto zaporedje dogodkov, o katerih sem slišal med jadralnimi padalci in je tudi podrobno razložen na videu ‘Instability’. Čeprav je bil video posnet leta 1992, so prikazane lekcije prav tako pomembne danes.

 
Občina
Žetale
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
© 2002-2010 JADRALSKO DRUŠTVO ŽETALE
 
Jadralsko društvo Žetale, Žetale 1, 2287 Žetale :: jdzetale@gmail.com