Vir članka: Blue Sky
Avtor: Vladimir Svorčan
Naslov originala: Lies, damn lies and statistics
Prevod: Matej Belčič

http://www.parakrilec-drustvo.si/

Vladimir Svorčan, jadralni padalec iz Jugoslavije, trenutno (september 2002) menda v vojski ali pa kje na potepanju po tujini, je skušal ugotoviti kakšen je profil povprečnega jadralnega padalca oz. zmajarja.

 

Laži, preklete laži in statistika

Pozdravljeni! Zadnjih nekaj mesecev je v internetnem prostoru potekal majhen poskus. Nanašal se je na jadralne padalce, zmajarje in druge osebe, ki rade povišajo dozo adrenalina v krvi da ubežijo običajnemu in dolgočasnemu življenju.

Stvar me je zanimala že pred leti, ko sem opazil, da imajo ekstremni športniki veliko skupnega in sem se odločil stvar malo raziskati. Ko to prebirate, se spomnite na besede britanskega ministrskega predsednika Benjamina Disarelija, ki je rekel: "Laži, preklete laži in statistika". Tako mogoče pričujoči statistični podatki niso najbolj zanesljivi, upam pa da se boste ob prebiranju zabavali. Stalo me je veliko časa in živcev, da sem stvar končal.

Za kaj gre?

Na forumih in po elektronski pošti sem razposlal vprašanja vsem ljudem dobre volje, ki so bili pripravljeni pomagati. Sodelovalo je 617 oseb, od katerih jih 84 ni vrnilo vprašalnika. 533 jih je bilo tako prijaznih, da so odgovorili in se jim zahvaljujem. Sodelujoči so mogoče vaši sosedje, tekmovalci, kolegi v klubu, delegati FAI, bivši testni piloti, itd, itd, …

Povprečna starost: 33.8 let (kar pomeni, da v našem športu potrebujemo več sveže krvi)
Status: ločenih: 14.7%, samskih: 45.2%, poročenih: 33.8%, ovdovelih: 1.3%
Vzdrževani/otroci: 52.2% brez otrok, 17.5% en otrok, 14.7% dva otroka, 7.9% trije otroci, 7.7% ima otroke iz ženinega prvega zakona.

Nagnjenost k drugim ekstremnim športom: da: 61.8%, ne: 38.2%

Drugi športi: plezanje, deskanje po snegu, smučanje, padalstvo, potapljanje, streljanje, deskanje (po valovih in z jadrom), ekstremno smučanje in deskanje po snegu, 'sky surfing', 'bungee jumping', 'rope jumping', pilotiranje jadralnih letal ali modelov, borilne veščine, kolesarjenje, gorsko kolesarjenje, kotalkanje, hokej, kitanje, kajak, plavanje, skakanje v vodo, rally, skateboarding, BMX, BASE jumping, rock'n'roll ples, plezanje po ledu, moto cross, ježa, downhill kolesarjenje, jamarstvo, gimnastika, …

Skoraj vsi radi pijejo pivo.

Skupinski športi: 23.6% jih je dobrih v skupinskih športih in jih imajo radi, 76.4% jih pa pravi:

"Preveč ega. Dolgočasno. Vse jih sovražim. So me silili z njimi v šoli in sem jih zasovražil za vse življenje. Ne maram preveč skupinskih športov, ker me pač ne pritegnejo. Ne letim, ker čutim potrebo po športu, pač pa ker potrebujem letenje. Je čisto naravno. Kot seks ali prehranjevanje. Ne zanašam se rad na druge. Drugim ne verjamem. Ne prenašam da bi me kdo treniral in vsiljeval vedenjske vzorce."

Pisava: grda: 75.5%, 24.5% jih lepo piše, torej skoraj vsak četrti.

Levičarji, desničarji: 84.4% levičarji: 7.8%, 7.8% obojeročni. Nek latinoameričan je napisal: "Sem desničar, za masturbiranje pa uporabljam obe roki"

Osamljeni v šoli: 51.1% jih je bilo osamljenih, 48.9% pa ne.

Težave pri navezovanju stikov z nasprotnim spolom, ko so bili mlajši ali zdaj: da: 65%, ne: 35%

Ljudje pravijo da imam čudne, neumne, nevarne ideje, …: 64.7% da, 35.3% ne

Značaj : zelo miren: 30.9%, miren: 50%, nervozen: 19%, zelo nervozen: 0.1%

Poznam več ljudi podobnih meni: 63.4% da; 36.6% ne

Spolna usmerjenost: heteroseksualen: 99%, biseksualen: 1% Eden na to vprašanje ni hotel odgovoriti, vsak sedmi pa je potem, ko je odgovoril 'hetero', dodal: "ČISTI"

Nagnjenost k samomoru: 28.6% da, 71.4% ne

Uživanje alkohola: 37.8% jih pogosto pije in 62.2% pije samo po letenju ali ob posebnih priložnostih

Uživanje narkotikov: 70% nobenih drog, 30% je poskusilo in kadilo travo od tega jih je 8% poskusilo in opustilo, 22% jih še vedno pogosto kadi, vsakih 10-15 dni, 8 jih uživa težke droge kot LSD, kokain, 'meth', 'speed' ali 'smack'.

Uživanje tablet in drugih zdravil: 78% jih je dobrega zdravja, 22% zadovoljivega, vendar vsakodnevno uporabljajo inhalatorje, anti-histamine, vitamine, pilule za mišično maso, zdravila proti napetosti in aspirine. Nihče ni omenil tablet za spanje ali kontracepcijskih tablet.

Tako lahko izdelamo profil:

Povprečen pilot je moški, star 34 let, samski in brez otrok. Uživa v drugih športih, vendar običajno ne v skupinskih, ki jih ne mara in ne ve kako se jih igra. Ima grdo pisavo, tako da je včasih še sam ne zna brati. Je desničar. Kot otrok je bil osamljen in ima težave pri navezovanju stikov, najpogosteje z nasprotnim spolom, ko je bil mlajši. Njegove ideje imajo prijatelji, ki ne letijo, za čudne in pripravljen jih je uresničiti.

Je miren, panika se ga zlahka ne polasti in v kritičnih situacijah ne izgubi glave. Uživa v družbi podobnih ljudi. Ne glede na to, da mu prijatelji, ki ne letijo, pravijo da je nagnjen k samomoru in da se bo poškodoval ali ubil, trmast kot osel nadaljuje po svoje in trdi da ima prav.

Kljub vsemu piloti ne pijejo, ne uživajo drog ali zdravil in verjamejo avtorju članka.

Ni umika, ni predaje!

Vladimir Svorčan

 
Občina
Žetale
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
© 2002-2010 JADRALSKO DRUŠTVO ŽETALE
 
Jadralsko društvo Žetale, Žetale 1, 2287 Žetale :: jdzetale@gmail.com