Vir članka: Ozone
Avtor: Rob Whittall
Naslov originala: Hone the feeling
Prevod: Matej Belčič

http://www.parakrilec-drustvo.si/

Članek Roba Whittalla o letenju brez variometra. Ga res tako zelo potrebujemo? Tudi naš član Tomaž, ki že od nekdaj leti brez instrumentov, pa ravno ne curi, pravi da ne. No, Tomaž si je letos (2005) kupil GPS, da vsaj ve kako visoko je.

 

Piljeneje občutkov

Lani sem izgubil vario in nekako mi ni uspelo nabaviti drugega. V začetku sem ga pogrešal in zavedel sem se, kako zelo sem odvisen od njegove pomoči. Sedaj pa uživam v letenju brez njega in ne nameravam kupiti drugega.

Odkar letim brez varia, sem postal bolj dojemljiv za gibanje in občutek zraka okrog mene. Če verjamete ali ne, mi to občutno pomaga pri jadranju in pobiram bolje kot kdajkoli prej! Laže najdem dviganja, saj sem, namesto da bi poslušal vario, osredotočen na šum vetra mimo sedeža in vrvic in na svoje občutke.

Ker nas večina vedno leti z variom, si ne vzamemo časa za analizo občutkov in šuma vetra med letenjem. Zakaj? Ker smo že izvedeli, da se nekaj dogaja. Ker nas mala škatlica s hrupom opozarja, da smo v dviganju ali spuščanju. To pomeni, da ne izrabimo celotnega potenciala ozračja, ker sploh nismo uporabili lastnega uma za obdelavo različnih dogodkov in občutkov.

Poleg tega, moraš brez varia veliko bolj razmisliti o svojih odločitvah, saj se moraš odločiti pravilno, drugače boš pa scuril. Še ena pozitivna stvar je, da je brez te škatlice, ki neprenehoma vrešči, tiho. To mi pomaga, da se sprostim in če je res turbulenten dan, sem brez vreščanja lahko bolj samozavesten ob močnih pogojih. Neverjetno koliko slabši je občutek v močnih, divjih stebrih, ko ti vario tuli na uho, v primerjavi s samo pišem vetra in občutkom dviganja.

Ne pravim, da se morate znebiti varia, mislim pa, da ni slabo vaditi letenja brez njega in tako izpiliti svoje znanje, bolje razumeti tok zraka in kako padalo reagira nanj. Ko boste naslednjič leteli na kak dober dan, izključite vario in poskusite brez njega. Presenečeni boste! Na začetku je čudno, kmalu pa se boste počutili dobro in samozavestno.

Ne pozabite, da vas pri letenju vse, kar vas sili uporabljati možgane, napravi za boljšega pilota. Vario vas ne sili uporabljati možgan, pač pa jih med letenjem nadomešča. Toliko pilotov sem že slišal reči, da so scurili, ker so se spraznile baterije ali ker se je vario pokvaril. Dajte no, to je izgovor, odvisnost! Torej naslednjič, ko boste imeli možnost, poskusite!

Zagotovo je veliko pilotov, ki ne bodo hoteli leteti brez svoje "duše", veliko pa vas bo bogato poplačanih.

Srečno in varno letenje,

Rob in ekipa

 
Občina
Žetale
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
© 2002-2010 JADRALSKO DRUŠTVO ŽETALE
 
Jadralsko društvo Žetale, Žetale 1, 2287 Žetale :: jdzetale@gmail.com