Pogosta vprašanja in odgovori (FAQ)

 

 
 
  Kaj zmore jadralno padalo?
Ob ugodnih vremenskih pogojih je možno jadrati več ur brez pristanka, doseči višino nekaj 1000 m in preleteti več 100 km.
  Kako se dviga, če nima motorja?
Na dva načina: z izkoriščanjem stebrov dvigajočega se zraka (termika), ali z jadranjem v pobočnnem vetru, ki piha po hribu navzgor.
  Kaj je termika?
Sonce segreje tla, tla segrejejo zrak pri tleh, ki zato postane lažji in se dviga (topli zrak je lažji od hladnega). Dvigajoči zrak formira termične stebre, ki so motor jadralnega padalstva.
  Lahko z jadralnim padalom skočiš iz letala?
Ne. Z jadralnim padalom ne skočiš, ampak vzletiš. Za razliko od letalskega padala se jadralno padalo razpre in dvigne v zrak, še preden se odlepiš od tal.
  Kaj sodi k opremi?
Poletiš lahko že s padalom in sedežem. Nujni del opreme pa sta vsaj še čelada in reševalno padalo. Dobro je imeti še UKV postajo, variometer, prvo pomoč in mobilni telefon, za daljše polete tudi GPS. 
  Se da padalo z vso opremo nesti?
Da. Z novim padalom se navadno dobi nahrbtnik, v katerega gre padalo skupaj z vso opremo. Teža je okrog 20 kg.
  Se pozimi leti?
Da, leteti je mogoče vse leto; je pa pozimi zaradi slabšega vremena precej manj dobrih letalnih dni, pa še krajši so.
  Kako nevarno je jadralno padalstvo?
O stopnji tveganja odloča predvsem pilot sam; s primerno opremo in v okoliščinah, ki ne presegajo pilotove usposobljenosti, je jadralno padalstvo morda najbolj varen način letenja sploh. Sodobno jadralno padalo je visoko zmogljiva letalna naprava, ki zaradi preproste konstrukcije praktično nikoli ne zataji.
S precenjevanjem lastnih sposobnosti, neprimerno opremo ali letenjem v neustreznih vremenskih pogojih pa se tveganje drastično zviša.
  Kdaj se rabi reševalno padalo?
Rezervno padalo odvržemo pri hudih zapletih z glavnim padalom, ki jih ne moremo rešiti z običajnim manevriranjem. Če izvzamemo akrobatsko letenje, so situacije, ki bi zahtevale uporabo reševalnega padala, izjemno redke. 
  V kolikšnem času se lahko naučim samostojno leteti
Tehnika vzleta in vodenja padala v zraku je relativno preprosta in se je lahko naučiš že v dnevu ali dveh. Pod inštruktorjevim nadzorom lahko po nekaj dnevih vaje že poletiš. Vendar pa je za povsem samostojno letenje potrebno osvojiti še precej znanja, ki ga skupaj z izkušnjami pridobivaš zelo postopoma. 
  Rad bi samo poskusil, da vidim če je to zame...
Najhitrejši način, da od blizu spoznaš občutke pri jadralnem padalstvu, je tandemski polet. Tamdem je malo večje jadralno padalo za dve osebi, s katerim izkušen pilot popelje potnika, ki ne potrebuje za to nikakršnega znanja ali spretnosti; s tandemom lahko poletijo tako otroci kot stare mame.
  Kako postanem jadralni padalec?
V Sloveniji deluje kar nakaj šol jadralnega padalstva, kjer lahko opraviš začetniški tečaj.
  Kakšne so starostne omejitve za ukvarjanje z jadralnim padalstvom?
Letenje ni fizično zahtevno, zato starostnih omejitev praktično ni. Pogoj za opravljanje A izpita je dopolnjenih 15 let, tečaj pa lahko opraviš že prej.
  Obstaja več vrst jadralnih padal?
Padala se v grobem delijo na začetniška, rekreativna in tekmovalna. Razlikujejo se v razmerju med letalnimi sposobnostmi in varnostjo. Začetniška so počasna, zelo varna in pilotu odpustijo marsikatero napako. Tekmovalna so hitra in bolje letijo, jih je pa zelo težko upravljati in so primerna le za najbolj izurjene pilote. Rekreativna so v nekje vmes in so tudi najbolj razširjena. 
Kategorijo padala podaja DHV ali AFNOR standard: začetniška so DHV1 (ali AFNOR Standard), rekreativna DHV 2 (AFNOR Performance), tekmovalna pa DHV3 (AFNOR Competition). Pri DHV obstajata še vmesni kategoriji DHV1-2 in DHV 2-3.
  Kako naj izberem primerno padalo?
V šoli jadralnega padalstva ti bodo svetovali in pomagali pri nakupu ustrezne opreme. Sicer pa velja, da so za učenje in prvo leto letenja primerna le padala najvišjega varnostnega razreda (DHV 1 ali DHV 1-2). 
  Kako drago je jadralno padalstvo?
Novo padalo s sedežem, rezervo in čelado stane ranga 500.000 SIT. Cena rabljene opreme je lahko precej nižja. Drugih stroškov razen cene opreme praktično ni.
  Kolikšna je življenska doba padala?
Pri normalni uporabi okrog 5 let. Najbolj je odvisna od časa izpostavljenosti sončnim žarkom, zaradi katerih materijal postaja poroznejši (slabše leti). 

 

Aljoša
http://www.bogvetra.com/

 
Občina
Žetale
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
© 2002-2010 JADRALSKO DRUŠTVO ŽETALE
 
Jadralsko društvo Žetale, Žetale 1, 2287 Žetale :: jdzetale@gmail.com