Vir članka: Cross Country, avgust/september 99
Avtor: James Freeman
Naslov originala: Overcoming your fears
Prevod: Matej Belčič

http://www.parakrilec-drustvo.si/

 

Premagati strah
(kaj se dogaja v naših glavah)

Vas je strah letenja? Se ponoči zbujate mokri od znoja, vas mučijo more? Dr. James Freeman vam bo pomagal premagati strah.
 
Skoraj vsak pilot med svojo letalno kariero doživi obdobje strahu. Kako ga obvladate, lahko pomeni razliko med tem ali boste v šprotu poželi užitek ali pa boste morali celo opustiti sanje o prostem letenju.
 
Strah je povsem normalna človeška reakcija, vendar če mislite, da je samo čustvo se motitie. V resnici je strah odziv na kombinacijo čustvene bojazni in biološkega stresa. Da bomo laže razumeli celoten proces, poglejmo malo njegovo ozadje.
 
Odziv na stres je dobro znan fiziološki proces in je ključ do razumevanja strahu. Vključuje možgane, živčni sitem in kemični sistem telesa za pošiljanje sporočil. Sprožili smo torej reakcijo na stres. Kaj se zgodi potem? Reakcija na stres skozi zapleten sistem sprosti številne kemične snovi, med drugim: endorfine, kortizol, aldosteron in adrenalin.
 
Kak vpliv ima ta kemična juha na naše telo? Endorfini so naravni opiati, ki delujejo kot heroin, blažijo bolečino in povzoročijo evforijo. Kortizol pospeši telesni metabolizem in povzroči sproščanje sladkorja v kri. Aldosteron vzpodbudi ledvici, da zadržita natrij, kar poveča pretok krvi. Adrenalin potencira vse naštete efekte, poveča krvni pritisk in pretok krvi skozi srce. Povzroči, da se kri usmeri predvsem v srce in mišice in proč od prebavnega sistema (to pomanjkanje krvi, je vzrok za stiskanje v želodcu), poveča potenje in vzdraži živčni sistem.
 
Angleži pravijo reakciji na stres tudi 'fight ali flight response' (flight v tem kontekstu pomeni zbežati, pobegniti). Narava je reakcijo natančno naravnala, tako da nam pomaga preživeti, ko smo ogroženi. Vzpodbudi možgane in živčni sitem, poveča pretok krvi in jo usmeri na mesta, kjer je najbolj potrebna, mišice in možgane oskrbi z dodatnim gorivom, poveča volumen krvi, za primer krvavenja, če pride do bolečin, jih blaži in z znojem celo omogoči dodaten oprijem na dlaneh in podplatih.
 
Vznemirjenje

Vznemrijenje, ki ga čutite pred poletom ali pristankom je preprosto del reakcije na stres, ko se telo pripravlja na bližajoči izziv. Nivo stresa Raziskave ameriškega letalstva in drugih, so pokazale, da povečan nivo stresa do določene točke pravzaprav izboljša pilotove zmogljivosti. To je prikazano na grafu. Če se stres poveča nad to točko, zmogljivosti dramatično upadejo (rdeče polje). Iz tega sledi, da obstaja optimalen nivo stresa. Težava pri delovanju preblizu tega nivoja (oranžno polje) je, da ostaja malo zmožnosti za spopad z dodatnim stresom. Težiti bi morali k temu, da bi nadzorovali nivo stresa, tako da bi zmogljivosti povečali (zeleno polje), ne da bi se približali nevarni meji, kjer lahko stres privede sposobnost za reakcijo v kratek stik. Vidite lahko, kako se to sklada z prejšnjim člankom (Nesreče - se res zgodijo kar tako?), kjer smo spoznali kako začetna pilotova napaka poveča pilotovo obremenjenost in stres, kar potencialno vodi k nadaljnim napakam in mogoče tudi v nesrečo.

 
Sedaj že lahko razumemo, da je to, čemur pravimo strah, pravzaprav zapleteno medsebojno delovanje med umom in telesom. Žal pa sistem ne deluje vedno, kot bi naj. Ogroženost je lahko resnična, pogosto pa je le namišljena. Prispe preko enega od naših čutil. Veliko signalov obdelajo možgani. Včasih informaciji ne uspe priti do nivoja zavedanja. Včasih je sporočilo netočno. Tako kot lahko bojazen privede do reakcije na stres, je res tudi nasprotno. Reakcija na stres, lahko povzroči bojazen. Včasih se celoten sistem preobremeni in poruši.
 
Kako nam torej osnovno poznavanje vsega tega pomaga premagati strah? Do sedaj bi morali biti sposobni razumeti nekatere procese, ki povzročajo strah, njegove potencialne pridobitve in tveganja. Poglejmo nekaj osnovnih načinov kako obdržati strah na sprejemljivem nivoju, ki je pri vsakem posamezniku drugačen.
 
Sedaj vemo, da lahko reakcija na stres, čeprav bi nam naj pomagala, povzroči težave, če je premočna. Reakcijo na stres lahko vzpodbudijo: hipoglikomija (prenizek krvni sladkor zaradi premalo hrane, ali preveč sladkih jedi), kofein, nikotin, alkohol, utrujenost, motnje pri spanju, vnetja, poškodbe, vročina in dehidracija. Če je treba, se lahko vsem potencialno izzognemo. Če se dobro naspimo, pojemo krepek zajtrk in popijemo dovolj tekočine, bomo laže premagali živčnost pred poletom. Ena ali dve skodelici kave zjutraj ne bosta škodili. Prepričan sem, da ste vsi slišali o zlu tobaka in alkohola, zato samo ena beseda: zmernost.
 
Povzročiteljev na strani enačbe, na kateri je bojazen, je več in so zelo različni. Tisti, ki niso v zvezi z letenjem so: denarne težave, družinske težave in problemi na delovnem mestu. So izven konteksta tega članka, a nanje lahko vplivamo, če jih odrinemo. Pred letenjem pozabimo nanje. Če tega ne morete, raje ne letite, dokler tega niste zmožni. Na srečo je povzorčitelje stresa, ki se nanašajo na letenje laže nadzorovati.
 
Biti korak pred strahom

Najpomembnejše je obvladati letenje in redno leteti. Po daljšem ne-letenjeu ne boste več tako uglašeni s padalom, kot ste bili, ko ste še redno letli. Ne obremenujte se in izebrite zmerne pogoje za prvi polet po daljši odsotnosti. Če niste zadovoljni z osnovnimi spretnostmi, kot so vzlet in pristanek, pojdite na vadbeni teren, z ali brez instruktorja in izpilite tehniko. Redno letenje in vrhunsko obvladovanje letalnih spretnosti najbolj povečajo samozavest.

 
Druga stvar je vaše padalo: najnovejše zmogljve naprave zapeljejo veliko od nas. Žal poleg visokih zmogljivosti pogosto nudijo tudi letalne karakteristike z več izziva. Ali res obvladate padalo? Ste zadovoljni z varnostnimi karakteristikami? Resnično uživate v letenju z njim? Boste res potrebovali in uporabili dodatne 4 km/h največje hitrosti?
 
Naučite se hoditi, preden začnete teči. Uživajte v vsakem napredku pri letenju in zadovoljstvu, ki ga lahko nudi. Nebo je kot ocean: zlahka ga lahko imate preko glave. Držite se starega aksioma in spremenite le eno stvar hkrati: padalo, vzletišče, pogoje, sedež. To vam pomaga osredotočiti se na letenje.
 
Za letenje napravite načrt. Pravzaprav jih napravite več. Naučite se načrtovati v naprej, tako da boste vedeli kaj storiti v kakršnikoli situaciji, preden do nje res pride. Bodite pro-aktivni, ne pasivni. Navsezadnje letite vi s padalom, ne pa padalo z vami.
 
Vedno poslušajte majhen alrmni zvonček v ozadju vaših misli: morda vam podzavest skuša kaj povedati. Raziščite vzrok bojazni. Točno določite, kaj vas skrbi. Če je problem resničen, ukrepajte in ga rešite. Če ne, ste se spet prepričali, da se žice včasih prekrižajo. Kot je kolega, instruktor nekoč rekel: "Če pri startu nisi nervozen, potem jemlješ preveč pomirjeval". Zapomite si, da vzlet ni obvezen, ko se pa zanj odločite, se mu popolnoma posvetite in osredotočite nanj, saj vse drugo vodi v težave.
 
Kakšno srečo imamo, da pripadamo peščici, med miljardami, ki jim je dan čudovit dar prostega letenja. Toliko jih sanja o letenju, mogoče najpoplnejšemu simbolu svobode, pa jih vseeno tako malo zares leti. Živimo v dobi, ko nam tehnologija prvič v človeški zgodovini omogoča nesti krilo na vrh gore, z njim steči in pojadrati pod oblake. 'Lahko letim' … kako resnično čudovit stavek.
 
Sprašujem se, zakaj ne letijo vsi? Zakaj se nekateri zadovoljijo z življenjem na tleh, opazujoč ptice in samo sanjajo o prostem letenju, ko pa je dostopno vsem, ki se potrudijo? Verjetno je glavni vzrok strah.
 
Naučite se obvladati strah, izkoristite povečano zmogljivost in občutke, ki jih prinese, v svoj prid, pa bleščeče sanje o prostem letenu ne bodo nikoli zbledele. Pravzaprav nam bodo v še večji užitek. Nenavsezadnje: Vsakdo, ki živi, umre; ni pa vsak, ki je umrl, živel.
 
Ne tvegamo, da bi pobegnili življenju, pač pa da bi preprečili življenju, da nam pobegne.
 
Občina
Žetale
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
© 2002-2010 JADRALSKO DRUŠTVO ŽETALE
 
Jadralsko društvo Žetale, Žetale 1, 2287 Žetale :: jdzetale@gmail.com