Temperaturna inverzija (toplotni preobrat)

Z višino temperatura zraka ponavadi pada, večkrat pa namerimo, da temperatura z višino narašča. Ta pojav se imenuje inverzija. Pojav pogosto spremlja megla, pozimi pa dež pri temperaturah pod ničlo in s tem tudi poledice.

Ločimo več vrst inverzije:
Prizemna (radiacijska) inverzija, ki je posledica ohlajevanja najnižje plasti zraka zaradi hladne podlage. Ta proces se navadno javlja v jasnih nočeh v hladni polovici leta. Pri tem ima najnižjo temp. zrak tik pri tleh, takoj nad njim pa temp. z višino narašča. Te inverzije segajo v višino od nekaj deset metrov pa do nekaj sto metrov, temp. razlike na spodnji in gornji meji inverzije pa neredko dosegajo 15 stopinj C ali več.

Inverzija sesedanja (subsidenčna inverzija) je posledica sesedajočega se zraka v področju anticiklona, ki se zaradi spuščanja segreva.

Frontalna inverzija nastane na meji (frontalni površini) dveh zračnih mas, ki se močno razlikujeta v temp. V višino lahko sega do 1 km ali celo več, značilno zanjo je povečevanje specifične vlage v sami plasti inverzije. Na spodnji sliki imamo narisane vse tri primere inverzij.

Smog ujet v toplotni preobrat. Nad njim je plast toplega zraka, ki mu preprečuje nadaljnje dvigovanje.
Smog ujet v toplotni preobrat. Nad njim je plast toplega zraka, ki mu preprečuje nadaljnje dvigovanje.

 

 

Vir: Jani Krečič, http://www.paragliding-slovenia.si/
http://sl.wikipedia.org/wiki/Glavna_stran

 
Občina
Žetale
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
© 2002-2010 JADRALSKO DRUŠTVO ŽETALE
 
Jadralsko društvo Žetale, Žetale 1, 2287 Žetale :: jdzetale@gmail.com