Vertikalna sondaža

Jutranji podatki sondaže so objavljeni za 11 ali 12 uro zvečer. Zaradi tega je potrebno spremljati tudi ostale vremenske podatke. Sondaža nam bo pomagala le, če ni pričakovanih večjih vremenskih sprememb. Potem lahko pričakujemo, da bo atmosfera v višjih plasteh ostala enaka/podobna in skorigiramo nočne temperature in morebitno vlago pri tleh. Ta sondaža nam ne kaže idealnega dneva, veter je močan, morda se bo polegel? Baza ob hribih naj bi bila na 2000 (zelena barva) in imamo inverzijo na 3000 kar je pozitivno. Na 1500 in 3000 m je precej vlage, pričakuje se oblačna plast.

Spremljamo vremensko napoved, ki je takrat bila (Iz mesečnega biltena ARSO): 26,27 junij Pretežno jasno. Nad zahodno in srednjo Evropo ter severnim Sredozemljem je bilo območje visokega zračnega pritiska, ki je drugi dan nad srednjo Evropo oslabelo. Hladna fronta se je od zahoda bližala Alpam. V višinah je s sevezahodnimi vetrovi pritekal topel in suh zrak. Pretežno jasno je bilo, najvišje dnevne temperature so bile od 23 do 29 °C.

Torej če bo jasno, baza na 2000 z inverzijo na 3000 in bo veter malo ponehal je vredno poizkusiti. Modro zarisane črte pa nam povedo bazo nad hribi kjer je dolina na 700 m temperatura zraka pa bo verjetno podobna kot na 200 metrih. Baza bo tam nad 2500. Imamo vzhodno/severno tendenco, ki nam bo pomagala uiti iz alpskih dolin.

Razlaga (Krivulje)

Na sliki spodaj so ( od vsake je ena povdarjena):
- modra temperature zraka
- vijola temperatura rosišča
- zelena temperatura dviganaja suhega zraka (suha adiabata)
- svetlomodra temperatura dviganja vlažnega zraka (vlažna adiabata)
- črna je temperatura zraka katerega bi dvigali, če bi imel na tleh (200m nadmorske) okoli 26 stopinj in temperaturo rosišča 7 stopinj.

Zakaj in kako se dviga suh in vlažen zrak si preberite v priročniku o vremenu. Podrobna razlaga na naslednjih slikah.

Analiza na podlagi dejanskih podatkov - sondaže ob 12.

Osnova (Baze.gif)
Desna črna krivulja je izmerjena temperatura zraka, leva pa temperatura rosišča. Do okrog 2000 m nad morjem (800mb) bi se mu temperatura ob dviganju spreminjala po suhi adiabati, od tam po vlažni. To je oranžno zarisano na spodnji sliki. To se dogaja ob gorski pregradi, ko se zrak prisiljeno dviga ob hribu zaradi vetra. Na okrog 2000 imamo bazo.

 

 

 

 

Malo več (Baze2.gif)
Gorska dolina - Trenta :
Višina tal je okrog 700 m, temperatura zraka okrog 26 stopinj (rdeča pika). Če potegnemo po Suhi adiabati in rosišču vzporednice, dobimo približno na 2600 bazo ob hribih (oranžno presečišče). Ta nastane zradi prisilnega dviga - dolinec ali splošni veter dvigne zrak navzgor ob hribih. Od tam se zrak dviga po vlažni adiabati. V kolikor ne bi bilo hribov (ali vetra) bi bila prosta konvekcija (oblak) na stičišču temperature zraka in vlažne adiabate (rumeno narisana krivulja). Zelo verjetno šele ob močni rdeči črti, čeprav se kratko stakneta že prej. Višina proste konvekcije bi bila 4800 in oblak bi bil do nekje 6000m (dokler sta skupaj vlažna adiabata in temperatura zraka). Do te situacije zelo verjetno ne bo prišlo ker imamo nad 2500 invertivno plast, ki zavira dviganja.

Zaključek: nad Tolminom je baza na okrog 2000m , nad Trento na okrog 2600m. Veter: ne premočna severna tendenca. Ozračje za Tolmin stabilno, za Trento še vedno stabilno čeprav malo manj (pogojno stabilno ?).


Labilne razmere (Labilne.gif)
Vlažna adiabata in temperatura zraka se sekata in v primeru višjih temperatur od predvidenih lahko pride do prekomernega razvoja. Dovolj bi bili že 2 stopinji več od predvidenih in pridemo v področje nestabilnih razmer. Kot je omenjeno v prejšnji sliki bi višja temepratura od predvidene povzročila nestabilno situacijo. Glej vijola krivuljo in levo od nje obarvano področje ki pomeni oblak (nevihtni). Njegova višina je v območju kjer je vlažna adiabata desno od temeprature zraka , moč pa je odvisna od razlike temepratur, oziroma večja kot je površina (viola področje) večjo moč ima. Do labilnih razer lahko prihaja tudi zaradi spremenjenih lastnosti dotekajočega zraka višjih plasti atmosfere ( padec temeprature ), zato je potrebno spremljati napoved.

 

Na sliki posneti istega dne, pa si lahko ogledate kako zgleda taka sondaža oziroma vreme, višina baz v realnosti.

Takole vidim in spremljam sondaže, kar mi pomaga razločiti bolj dober dan od dobrega. Ali še bolje: ostati doma, ko dan ni primeren za letenje.

Sondaže (tudi arhiv za nazaj) najdete na:
http://weather.uwyo.edu/upperair/sounding.html
http://www-frd.fsl.noaa.gov


Sondaže za Ljubljano objavljeno na naših straneh spremljam le kot informacijo. Podatki so objavljeni le do 3000m, kar je premalo da bi lahko predvidevali dan. Vsekakor pa dopolnijo sliko dneva. Za SZ Slovenijo je najbližja objavljena sondaža za Udine (koda LIPD ali 16044).

 

Vir: Simon Čopi
http://www.paragliding-slovenia.si

 
Občina
Žetale
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
© 2002-2010 JADRALSKO DRUŠTVO ŽETALE
 
Jadralsko društvo Žetale, Žetale 1, 2287 Žetale :: jdzetale@gmail.com