Veter

Veter je naravno gibanje zraka, ki ga povzroči porušeno razmerje med zračnima pritiskoma nad hladnim in toplim/segretim delom površja. "Naloga" vetrov je tako izenačiti porušeno razmerje.

Tako se vetrovi premikajo v zgornjih plasteh zraka od nizkega pritiska k visokemu, v spodnjih plasteh pa navadno pihajo v nasprotni smeri. Vetrovi nastajajo tudi zaradi različnega ohlajanja med morjem in kopnim (poleti je nizki zračni pritisk nad kopnim, pozimi pa nad morjem).

 

Delitev vetrov

Imamo več vrst vetrov, najpogostejši so:

 

Glej tudi

 

Zavetrni valovi

Zavetrni valovi so valovanje v atmosferi, ki nastane, ko veter z veliko hitrostjo piha preko gorskih grebenov ali oblačnih cest. Na zavetrni strani grebena se zračna masa spušča in se odbije od stabilne zračne plasti, zato nastanejo valovi.

Za nastanek zavetrnih valov je potrebno več pogojev:

Amplituda zavetrnih valov ponavadi doseže nekaj tisoč metrov višine. Najmočnejše dviganje zraka je prisotno v valovih, ki so bližje grebenu, z oddaljenostjo pa vertikalne hitrosti padajo. Na vertikalne hitrosti imajo velik vpliv tudi ovire oz. grebeni, ki sledijo glavnemu grebenu. V ustreznih pogojih (t.j. čimboljše ujemanje razdalje med ovirami in valovno dolžino valov) lahko ovire valove tudi okrepijo.

Prisotnosti valov ni možno enostavno določiti, saj ni nujno, da se ob nastanku valov tudi v prizemnih plasteh pojavlja močan veter. Zato se uporabljajo vremenski modeli, ki napovedujejo verjetnost nastanka zavetrnih valov, same valove pa indicirajo tudi lečasti oblaki, ki nastanejo na vrhu valov - lentikularisi.

V nižjih plasteh atmosfere, posebno pa takoj na zavetrni strani grebena, ob prisotnosti valov nastanejo horizontalni zračni vrtinci, imenovani rotorji. Slednji so še posebej nevarni letalom, saj so izredno turbulentni, nepredvidljivi, vertikalne hitrosti zraka v njih pa so velike (zaradi rotorjev je že prišlo do poškodb letal).

Zavetrni valovi predstavljajo način, ki pilotom jadralnih letal omogočajo hiter vzpon do velikih višin.

 

 

Vir: http://sl.wikipedia.org/

 
Občina
Žetale
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
© 2002-2010 JADRALSKO DRUŠTVO ŽETALE
 
Jadralsko društvo Žetale, Žetale 1, 2287 Žetale :: jdzetale@gmail.com