ZRAČNI PROSTOR

 
     
Hudo omejeno ali prepovedano letenje
  Z rdečo so obarvana območja, kjer zaradi prehudih omejitev ali celo popolne prepovedi preletaško letenje ni možno. Močneje so obarvane CTR cone, v katerih je prosto letenje povsem prepovedano, drugje je dovoljeno do višine 300 m nad tlemi. To je še za lokalno pobočno jadranje komajda dovolj, za prelete pa ta področja ne pridejo v poštev.
   
Dovoljeno do 750 m nad terenom
  V pretežnem delu Slovenije smo prosti letalci navzgor omejeni z višino 750 m nad tlemi. Svetla izjema je SZ del države, kjer lahko stebre navijamo do 2900 m nadmorske višine.
   
Letalski koridorji
  So letalske avtoceste, po katerih se pretaka največji del zračnega prometa. Po teh poteh letijo letala pogosto in redno, marsikdaj tudi hudičevo nizko. V vzhodni Sloveniji jim pripada ves prostor od 750 m nad terenom navzgor, zato je možnost bližnjega srečanja nad to višino povsod zelo resna, prav posebej pa še v bližini teh nebodijihtreba koridorjev.
   
Kritične točke
  To so tista področja, ki bi bila sicer prav dobra za jadranje, a se nahajajo v prepovedanem zračnem prostoru, povrhu pa so so v bližini še letalski koridorji. Tem točkam se je kljub zapeljivi privlačnosti potrebno prav zares in brez vsakega izgovora izogniti.

Kritična točka A se nahaja le malo zahodno od jadralskega trikotnika Kopitnik - Malič - Mrzlica. Še posebej izpostavljena je Mrzlica, nad katero je včasih videti letala na takšnih nižinah, da te srh spreleti.

Kritična točka B je malo nad Trojanami, okrog Menine in Čemšeniške planine, ki sicer kar vabita k preletu iz Mrzlice proti Gorenjski, vendar pa sta krepko v rdeči coni, pa še pod letalskim koridorjem, zato jadranje tukaj ne pride v poštev.

Kritična točka C - vzhodno od Boča in Donačke gore je letenje dovoljeno samo do 300 m nad terenom, kar pomeni, da so preleti proti Ptuju, ali bognedaj še višje proti Mariboru, ne le prepovedani, ampak zaradi neposredne bližine vedno bolj aktivnega Mb letališča tudi skrajno nevarni!
 
  Zahod     Vzhod
1. Krvavec   1. Donačka
2. Goljak   2. Golte
3. Gozd   3. Mrzlica
4. Jelenk   4. Konjiška
5. Kobala   5. Kopitnik
6. Kobariški stol   6. Lisca
7. Kovk   7. Malič
8. Lijak   8. Pernice
9. Ratitovec   9. Smuk
10. Sorica   10. Pohorje
11. Vrše   11. Vinska gora
12. Buzet   12. Žusem

 
 Mape
  VFR mapa Slovenije (6 MB)
  ICAO - spodnji zračni prostor
  ICAO - zgornji zračni prostor
  Mape so informativne in niso za uradno uporabo
 
 Povezave
  Uredba o jadralnem zmajarstvu in padalstvu
  Uprava RS za civilno letalstvo

 

 

 

Vir: http://www.bogvetra.com/

 
Občina
Žetale
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
© 2002-2010 JADRALSKO DRUŠTVO ŽETALE
 
Jadralsko društvo Žetale, Žetale 1, 2287 Žetale :: jdzetale@gmail.com